Piylənmə barədə yeni fakt

Piylənmə barədə yeni fakt

Alimlər şəkər və çörək istehlakının təhlükələri haqqında mifi dağıtdılar

Van Adel İnstitutunun alimləri müəyyən ediblər ki, qida və irsiyyət əlavə funtların və piylənmənin yaranmasına təsir etmir. Alimlərin işi “Nature Metabolism” jurnalında dərc olunub.

İş zamanı tədqiqatçılar 150 cütdən çox əkiz haqqında məlumatları təhlil ediblər, həmçinin laboratoriya siçanları üzərində təcrübələr aparılıb. Gəmiricilər genetik olaraq eyni idilər, eyni miqdarda qida qəbul etdilər və eyni mühitdə böyüdülər.

Alimlər qeyd edirlər ki, yalnız 50% hallarda bədən quruluşuna irsiyyət və həyat tərzi təsir edir, digər hallarda elm adamları fenotipik dəyişkənlik fenomenini qeyd ediblər. Alimlərin fikrincə, bu zaman müxtəlif xarici amillər müxtəlif mexanizmlərə cavabdeh olan müxtəlif genləri işə sala bilər, buna görə də insanda piylənmə yarana bilər.

(gazeta.ru)